Duke Ellington Sacred Concerts

Om Sacred Concerts: Duke Ellington (1899 – 1974) var en storbandsledare som skrev långt över 1000 kompositioner, bland annat skrev han tre ”Sacred Concerts”. Den första hade premiär 1965 i San Fransisco, den andra 1968 i New York och den tredje i London 1973, enbart 6 månader före hans död. Vid de två sista konserterna medverkade även vår egen Alice Babs.

Ellington var djupt religiös och han ansåg sina ”Sacred Concerts” vara det viktigaste han skrivit i hela sitt liv. Han var även noga med att poängtera att han inte skrev liturgisk musik utan såg sig själv som Guds budbringare. Han ansåg att Gud alltid är närvarande, att kärlek till sin nästa är viktig och att en ärlighet mot sig själv är lika viktig, att man ska hedra Gud och skapelsen genom att vara tacksam över alla de gåvor vi välsignas med och att vi alla ska ägna oss åt det vi är skapade till.

I detta program vill Mårten och Karin föra Duke Ellingtons budskap vidare och hoppas att deras tolkningar av hans musik ska förmedla Ellingtons tankar kring religion, Kristendom och andlighet.

Se alla videos med Mårten och Karin här

För mer information om Mårten besök Mårtens hemsida www.martenlundgren.se